Flädersaft



Något av det bästa jag vet är Flädersaft som ju klarar sig utmärk både på egen hand och i drinken. En klar bonus är att det är busenkelt att göra själv. Men det är hög tid att göra det nu – blomningen är snart över!

Du behöver:
30 fina blomklasar Fläder
3 citroner
1,5 kg (!) socker
1,5 liter vatten
50 gram citronsyra

Lägg Flädern i en stor kastrull/spann/bunke. Tvätta citronerna och skiva tunt och låt dem göra Fläderns sällskap.
Koka upp vattnet och tillsätt socker och citronsyra. Rör om tills sockret är upplöst.
Slå sockerlagen över Fläder/Citroner.
Täck över och låt stå att dra i tre dygn. En del recept säger att saften ska dra i kyl andra i rumstemperatur. Jag har testat både på balkongen (i skugga) och inne i köket och båda blev bra så jag tror det kvittar.
När tre dygn har gått lägger du en handduk över ett durkslag och silar saften genom denna. Då får du säkert bort alla småpartiklar. Häll upp på flaskor och förvara i kylskåp. Då saften inte innehåller några konserveringsmedel har den begränsad hållbarhet men den går även bra att frysa in, antingen i plastlåda (då är det bara att ta fram och skrapa loss valfri mängd) eller i istärningslådor.

Bonustips!

Fläderdrink
Blanda några skvättar Gin med ett par skvättar koncentrerad Flädersaft. Häll på kallt vitt vin och toppa med clubsoda. Serveras i Highballglas med is.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s